Praktische psychologie

Je bent op deze pagina terecht gekomen omdat je iets wilt veranderen. Je wilt iets niet meer of je wilt iets juist wel. En misschien wel beide. Er is een verschil tussen hoe het nu is en hoe je het zou willen.

Hoe ben je in de huidige situatie terecht gekomen? Dat is een samenspel geweest van wat er gebeurde en hoe jij met het gebeurde bent omgegaan. Sommige facetten in dit samenspel kan je niet veranderen omdat ze niet in je invloedssfeer liggen. Er zijn gelukkig ook altijd facetten die wel in je invloedssfeer liggen. Soms zijn deze al bekend voor je, soms ook niet. Gewoon, omdat je niet in de gaten hebt wat je daar zelf doet.

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. In mijn boek zeg ik hierover:

- Ken je die uitdrukking: 'Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg?' Laat ik met een voorbeeld duidelijk maken wat ik hiermee bedoel. Stel je bakt een cake maar die zakt in. Spijtig. Je maakt een volgende en die zakt weer in. Het is bijna logisch toch? Als je precies hetzelfde doet als de eerste keer, dan krijg je hetzelfde resultaat. Als dat resultaat je bevalt, dan is dat dus de beste manier om je cake te bakken. Vooral zo doorgaan dus. Maar als je een ander resultaat wilt, dan moet je iets veranderen. En soms is dat het begin van het zoekproces. Wat is de reden waarom je cake inzakt? Misschien moet er een ei extra in, misschien op een andere plaats in de oven of mix je het beslag niet lang genoeg? Geen idee. Wel kan ik je voorspellen dat iedere keer dat je iets wijzigt in je proces, je een ander resultaat krijgt. -

Er zijn veel verschillende manieren om 'een cake te bakken'. Wil je een andere cake? Dan kan je gaan experimenteren. Je kunt ook gericht advies vragen aan iemand waarvan jij weet dat die goede cakes bakt en de kennis heeft wat jij anders zou kunnen doen.
Bij praktische psychologie gaat het niet zozeer om inzicht te verkrijgen waarom je iets op een bepaalde manier doet, maar ligt de nadruk op hoe het ook anders kan. Dan kan je kiezen.

De focus ligt op je eigen invloedssfeer. Samen onderzoeken we hoe jij situaties in je omgeving verwerkt. Welke bril heb je op? Kan je je nog herinneren dat je verliefd was? De wereld is fantastisch en je geliefde is vleesgeworden goddelijkheid. Hoe komt het toch dat niet iedereen dat beaamt? Hebben anderen dan geen ogen in hun hoofd? Of hebben ze gewoon een andere bril op?
Zomaar een voorbeeld wat duidelijk maakt dat je met een verschillende bril naar iemand of een situatie kunt kijken.

Vaak heeft iemand niet in de gaten door welke bril wordt gekeken. En dat is jammer. Want als je daar geen weet van hebt en/of niet weet wat je anders kunt doen, hoe weet je dan waar je uit kunt kiezen?
Inzicht alleen is niet voldoende, het gaat ook om hoe het anders kan. Samen onderzoeken we hoe en met welke eenvoudige handvatten je veel kunt bereiken. Dat is de kracht van praktische psychologie en van deze praktijk.