‘Niets’ plus ‘niets’ kan heel erg veel zijn.

Tip voor de  ‘gevoelig’ mens.

 

Ik las vanochtend een stuk in de krant waarna ik hardop zei: “Hèhè, eindelijk gelijk van de wetenschap!” Waar dat over ging? Zie hier:

                 Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoekscentrum van het Antoni van Leeuwenhoek, hebben mogelijk een oplossing gevonen voor dit probleem: mutipe low dose-therapie. Het combineren van vier zorgvuldig geselecteerde geneesmiddelen in zeer lage doses blijkt de kankersignalen in het laboratorium zeer goed te blokkeren, zonder veel bijwerkingen.
“Aanvankelijk dachten we dat het niet zo goed zou werken”, zegt onderzoeker en eerste auteur van de publicatie  Joao Neto. “Elk medicijn afzonderlijk heeft helemaal geen effect als het in zo’n lage dosis wordt gebruikt. Dus: niets plus niets ... niets toch? Maar we zagen een enorme synergie toen we de vier medicijnen in een lage concentratie combineerden!”
Uit:
NoordHollands dagblad 24 juni 2020, bij het onderdeel FIT, pagina 13.

Ja, je leest het goed: niets plus niets ... niets toch? Wat de onderzoeker waarschijnlijk bedoelde was: ‘we hebben geen resultaten kunnen meten en daarom noemen we het niets’ plus  ‘we hebben geen resultaten kunnen meten en daarom noemen we het niets’ .... niets toch? En dat is volgens mij toch net iets anders.
De gedachtengang van de onderzoeker is precies waar ik al jaren voor waarschuw. Die klopt namelijk lang niet altijd. Dat klopte niet bij het genoemde onderzoek, het klopt ook niet bij de uitspraak die wel eens te lezen valt over de synthetisch chemische stoffen in verzorgingsproducten, wasmiddelen etc. Deze hebben geen noemenswaardig effect op je gezondheid, net als synthetische chemische geur- kleur en smaakstoffen wordt vermeld door de fabrikanten.

 

Mensen die mij kennen weten dat ik er ‘zo eentje’ ben die haar eigen deodorant maakt, shampoozeep, bodyscrub etc. Ik hou dan wel niet van koken, kokkerellen met kokosolie, sheabutter, baking soda en nog meer van dit soort basisingrediënten, daar word ik wel vrolijk van.


Jaren geleden ben ik aanraking gekomen met etherische oliën van een bepaald merk. Wat ik hierin van begin af aan heel interessant vond was het gegeven dat geuren rechtstreeks naar je organen in je brein gaan wat wel het limbisch systeem wordt genoemd.

(Mocht je je afvragen wat dit is: Het hele limbische systeem wordt gevormd door een groep hersenstructuren in de grote hersenen die betrokken zijn bij emotie, emotieregulering, emotioneel geheugen, genot en motivatie.)

Mijn oren stonden zogezegd  gelijk op een stokje. Hier wilde ik meer van weten. Ik ben in deze geurige wereld gedoken en ontdekte o.a. wat de verschillen zijn tussen het ene merk en een ander merk en waar je op kunt letten als je wilt weten wat echt zuivere olie is.


Als er over synthetisch chemische stoffen in ons eten, verzorgingsproducten, wasmiddel etc wordt aangegeven dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze de gezondheid niet schaden, is er naar een enkel bestanddeel gekeken. Het gaat hier dus niet over ‘niets’ maar over ‘onschadelijk voor de gezondheid’. Onderzoek naar wat al die kleine hoeveelheden  tezamen in je lijf voor effect sorteert, heb ik helaas nog niet onder ogen gekregen.
Aan de hoogstwaarschijnlijk enorme synergie van al die kleine beetjes ‘niet schadelijk voor de gezondheid’ wordt voorbij gegaan. Want ja, niets plus niets ... niets toch? nou, soms wel dus!

Denk je dat dit wel meevalt? Lees dan de etiketten maar eens van de produkten die je nu gebruikt in je badkamer. Heel, heel veel kleine beetjes. Is dat erg? Nou, wellicht niet. Natuurlijk zijn er mensen die heel oud zijn geworden ondanks een leven waarin ze van alles hebben gebruikt wat niet zo natuurlijk is. Echter, als je een gevoelig mens bent wiens lichaam sneller ontregelt is, dan is een ophoping van synthethische chemische stoffen een spanningsbron waar je lichamelijke klachten van kan krijgen.

 



In het boek ‘Ontdek je gebruiksaanwijzing. Hoe beïnvloed jij je spanning?’ wordt de spanningsmeter uitgelegd. Hoe je klachten ook kunt zien als signalen van spanning die een indicatie geven welke  kleur je spanningsmeter inmiddels heeft. En over hoe zinvol het is om al bij signalen van lichtoranje te gaan kijken wat er aan spanningsbron(nen) ten grondslag ligt. Of deze binnen je invloedssfeer ligt en wat je kan doen om deze te veranderen of om deze te accepteren.
Spanningsbronnen zijn divers. En ja, dat kan dus ook gaan over een gevoeligheid voor een teveel aan een of meerdere synthetisch chemische stoffen waarvan altijd gezegd wordt dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid.  

Gelukkig ligt deze spanningsbron wel binnen je invloedssfeer.

Plaats uw commentaar